Ratten?! Schatten natuurlijk!

mijn rat

Hierbij mijn huisdieren, mijn lievelingetjes en mijn favorieten dieren: ratten! Momenteel heb ik er nog maar 3, maar het zijn er meerdere geweest! Ratten leven ook het liefst met 2 of meer en zijn heel sociaal naar elkaar maar ook naar de mens toe.

Vaak wanneer mensen onze kooi zien vragen ze of er een konijn in zit?! Blijkbaar zijn de vaak te kleine kooien in de winkel een standaard geworden. We stoppen het konijn in een caviakooi en de cavia maar in een hamsterkooi.

Voor twee ratten heb je toch wel een kooi van ongeveer 70x45x70cm of 80x50x63 nodig. Ikzelf heb een Ferplast Furet XL, 86,5 cm hoog, 80 cm breed en 75 cm diep. Er zijn op internet ook allerlei “cage calculators” te vinden waarmee je kunt berekenen hoeveel ratten er in de kooi passen. Nu kan je kooi bv net zo groot zijn als die van mij, maar als hij helemaal kaal is hebben ze er nog niet veel aan.

fancy rats cage calculator
rattycorner cage calculator

Een kale kooi is ook maar saai. Ik gebruik zelf Ferplast verdiepingen, die er ook vaak in vele kleuren beschikbaar zijn. Deze zijn heel makkelijk af te nemen met een nat doekje, waardoor de kooi lekker fris blijft. Verder kan je zoveel dingen ook in niet-dierenwinkels vinden om de kooi mee op te leuken. Nog leuker, ga zelf aan de slag! Daarvoor heb ik een hele leuke site met tutorials, deze kan je voor je ratten gebruiken maar natuurlijk ook aanpassen voor andere dieren!

Hangmatjes tutorials van Jollyrats

ratten in de kooi

Geen speciale dierenassecoires maar wel leuk voor de ratten!

Kwa voer gebruikte ik eerst altijd Science Selective rat, in dit voer zitten geen dierlijke eiwitten. De eerste opmerking van een dierenarts die ik kreeg dat ze zo lekker roken! Dit komt omdat er geen dierlijke eiwitten inzitten.
Hierna ben ik zelf voer gaan samenstellen omdat bij vrouwtjes vooral mama-tumoren voorkomen. Dat zijn tumoren bij de melkklieren/tepels. Wanneer je rat al een tumor heeft of al op leeftijd is dan zijn de dierlijke eiwitten minder goed voor je rat. Bovendien vond ik het leuker en natuurlijker dat de ratten meer keus in hun eten hadden.

Het voer maakte ik niet zomaar maar aan de hand van het boekje: The Scuttling Gourmet. Het is wel engelstalig maar er staat superveel handige informatie in! Echter is het vaak wel een zoektocht om alle ingrediënten te kunnen vinden! Ik ben dan nu ook heel blij dat er een Nederlandse webshop is die meerdere soorten samengesteld voer verkoopt. Je kan voer kopen voor oudere ratten, jonge ratten of ratten met nierproblemen. Je kunt hier ook de supplementen kopen, deze is naast het samengestelde voer wel nodig omdat dit niet commercieel voer is en er geen vitamines en mineralen aan zijn toegevoegd. Ideaal! Nu heb ik mijn bestelling opgehaald, nouja mijn vriend, binnenkort zien jullie online wat ik besteld heb en hoe de ratten het vinden!

RatRations voor het voer!

Hieronder nog een fotospam om deze allerliefste diertjes te bewonderen!

mijn rat zwart

rat met wit

rat ondeugend

rat met koekje

Mochten jullie nog meer informatie zoeken er is genoeg op het web te vinden. Een leuk forum om een kijkje te nemen: www.pirats.nl!

This entry was posted in Dieren! and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>