Dierproefvrij

Leaping Bunny Logo
Waarom de Leaping Bunny lijst?

Er is één wereldwijd erkende standaard op dit gebied die al meer dan 10 jaar heeft bewezen te werken, de HCS (Humane Cosmetics Standard). Het symbool van de HCS is het springende konijntje – The Leaping Bunny. In Nederland vertegenwoordigd EDEV (Een DIER Een VRIEND) de HCS. De HCS is een initiatief van de enige samenwerkende organisatie in Europa van dierenorganisaties die gespecialiseerd is in het strijden tegen dierproeven: de ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments). (bron: www.dierproefvrij.nl)

Ik maak dus geen gebruik van de proefdiervrij lijst, de PETA lijst of een andere willekeurige dierproefvrije lijst. Mijn hoofdreden om geen gebruik te maken van deze lijsten is: er worden geen controles uitgevoerd. De Leaping Bunny is een keurmerk en hier worden er wel controles uitgevoerd om de bedrijven te controleren of alles op orde is. 

Én zelfs bij de bedrijven waar er gecontroleerd wordt kan het soms zijn dat ze niet aan de eisen voldoen en alsnog van de Leaping Bunny lijst afmoeten. Hierbij moet ik er niet over nadenken over hoeveel bedrijven dit zouden kunnen zijn bij de niet gecontroleerde lijsten. 100% garantie of het dierproefvrij is zal er dus niet inzitten omdat je nu eenmaal niet de  controles elke dag kan uitvoeren.

Bij de controles moeten de bedrijven alles op orde hebben. Bijvoorbeeld bij welke leveranciers hun ingrediënten worden gehaald en of deze geen dierproeven uitvoeren. De hele geldstroom wordt gecontroleerd en waar het aan uit wordt gegeven. Mocht het dus zo zijn dat er iets vaags of dat er geld overblijft wat niet kan worden aangetoond voldoen ze niet aan de eisen. Wie weet kunnen ze dat bijvoorbeeld gebruiken voor dierproeven, vaak door bedrijven die ingehuurd worden. Het controleren wordt door derden, dus een ander bedrijf gedaan.

Verder is, tegenstelling tot veel andere plaatjes/icoontjes op verpakkingen, de Leaping Bunny een echt keurmerk. Dat er opstaat dat ze tegen dierproeven zijn, of een konijntje met een driehoekje erop zegt helaas dus niets.

Bij de Leaping Bunny wordt er een contract getekend. Mocht een van de partijen het contract schenden dan zijn ze juridisch aansprakelijk. Dit houdt in dat het bedrijf zowel de Leaping Bunny juridisch aansprakelijk kan worden gesteld.

Wanneer bedrijven zich dus willen aansluiten bij het Leaping Bunny keurmerk kunnen ze aangeven of ze per direct willen laten ingaan of per een datum in de toekomst. Hierbij kan het bedrijf, wanneer ze eventueel leveranciers hebben die dierproeven doen, overstappen naar andere leveranciers. Vanaf het moment dat ze op de Leaping Bunny lijst komen te staan zijn, is het ook echt op orde. Eerder komen ze niet op de lijst van Leaping Bunny te staan.

Bedrijf “x” kan bijvoorbeeld zeggen dat hij/zij niet test op dieren, maar wanneer ze ingrediënten/producten afnemen bij leverancier “y” die wel dierproeven doet, is het nog niet dierproefvrij. Bedrijf “x” kan er namelijk bewust voor kiezen om een leverancier uit te kiezen die geen dierproeven doet.

Bedrijven die aankondigen in China te gaan verkopen worden ook per direct van de lijst gehaald. Dit gebeurde ook met het merk Urban Decay. In China moet je om de producten te verkopen de producten laten testen door middel van dierproeven, voor de veiligheid van cosmetica. Urban Decay koos ervoor om toch niet in China te gaan verkopen en staat inmiddels wel weer op de Leaping Bunny lijst.
Sommige bedrijven geven aan dat zij niet testen, maar wanneer je het product wil verkopen in China wordt er bewust voor gekozen. Tevens komt het voor dat ze bepaalde producten niet in China verkopen maar wel in Europa en het dan wel dierproefvrij is. Zolang een bedrijf producten verkoopt in China, webshop, fysieke winkel of leverancier, worden er testen gedaan. Het geld wat jij aan het product besteed komt dan ook daar terecht.

Je kan de cruelty free app downloaden voor je smartphone of Iphone! Zoek in je market op cruelty free en download de app. In de app heb je ook huishoudelijke artikelen erin staan.

Comments are closed.