bron foto: Janet Stephens (photographer)
Het verbod is er eindelijk na alle inspanningen gekomen, geen cosmetica die getest is op dieren in de EU. Na 11 maart 2013 gaat dit in en mag het niet meer verkocht worden in de winkel. Is het product getest op dieren, dan mag hij in EU niet meer verkocht worden. Alles buiten Europa kan dus nog wel. In principe houdt het in dat er geen dieronvriendelijke beauty producten meer verkocht mogen worden, toch?!
De vraag is of dit haalbaar is om te handhaven en waar wordt er een grens getrokken. Stel een bekend beautymerk verkoopt producten in China en in Europa. In China moet er getest worden maar die van ons is niet getest. Je geeft je geld dan wel uit aan een product wat elders wel dierproeven doet. Ik vind dit zelf niet echt dierproefvrij.
Zo is er ook ingevoerd dat legbatterijen verboden zijn. Dit betekent helaas niet dat het gelijk verdwenen is of er geen legbatterij eieren zijn. Eieren zitten namelijk in veel producten verwerkt.
De Keuringsdienst van Waarde gaat op pad om de ‘nieuwe’ situatie in de wondere wereld van eieren te onderzoeken. Sinds 1 januari jl. is er namelijk een Europees verbod op eieren uit legbatterijen. Dus eten we tegenwoordig alleen nog scharreleieren. Maar is dit ook zo? Want eieren krijgen we niet alleen als uitsmijter binnen, het zit zelfs in onze tandpasta. Ei wordt gebruikt als ingrediënt in vele supermarktproducten: pasta, koekjes, cake, sauzen (als mayonaise), brood, snoepgoed, tandpasta, etc.
Nederlandse boeren hebben ondertussen bijna allemaal hun legbatterijen omgebouwd tot scharrelschuren. Alle ‘consumptie eieren’ in Nederland zijn de beloofde scharreleieren. Maar niet alle Europese landen zich zo braaf houden aan de nieuwe Europese regels. Met name in Italië, Spanje en Polen zijn legbatterijen eerder de norm dan de uitzondering.
Onze verslaggever Maarten Remmers reisde af naar Italië, daar ging hij op onderzoek bij meerdere kippenboeren. Hij werd snel van het erf gejaagd. Maar wist uiteindelijk het verhaal boven water te krijgen. Zo kreeg hij zonder problemen een rondleiding van een Italiaanse boer door zijn legbatterij. Over zijn kippen had de boer het volgende te melden: “De kippen zijn gelukkig, ze krijgen te eten en te drinken….en ze hoeven niet rond te lopen!” Volgens hem zijn 70 á 80% van de Italiaanse eieren nog afkomstig uit legbatterijen.
bron foto: www.ciwf.nl
bron: kro.keuringsdienstvanwaarde.nl
Hiermee blijkt maar weer dat een regeltje in de EU niet gelijk hoeft te betekenen dat je niet meer hoeft op te letten. Klakkeloos iets kopen en ervan uit gaan dat het na 11 maart 2013 dierproefvrij is? Helaas voor mij zit dat er niet bij en ik blijf opletten wat ik koop.
Toch zit ik nog met een hoop vragen, hoe zit het bijvoorbeeld met beautymerken die in China verkopen? Wanneer iemand iets uit China besteld mag dit nog en wordt hierop gecontroleerd? Hoe worden de bedrijven gecontroleerd of hoe gaat de EU deze wet handhaven?
Fijn dat de maatregel is ingevoerd?
Ja omdat dierproeven voor cosmetica onder de aandacht worden gebracht en het in deze tijd eigenlijk niet meer kan.
Eigenlijk ook een nee want ik zie de prijzen van cosmetica al omhoog schieten omdat het dierproefvrij is dus er meer geld gevraagd voor kan worden.
Ben jij ook benieuwd hoe het gaat lopen na 13 januari 2013?