Wat doe je als je bij familie bent en er een mooie rozenstruik staat die toch gesnoeid gaat worden.
Juist!
Vragen of je dan nu alvast wat rozenblaadjes of de rozen zelf mag meenemen.
Dat is wat ik gedaan heb dit weekend, want met simpele rozenblaadjes, een flesje (luchtdicht), gedestilleerd water en een pan kan je je eigen rozenwater maken!
Eerst heb ik alles schoongemaakt met alcohol, verkrijgbaar bij een drogist, ik gebruik
altijd het hoogste percentage (98% geloof ik). Daarna heb ik het 1 liter gedestilleerde water in de pan gedaan en op het vuur gezet. De rozenblaadjes die nog aan de steel zaten heb
ik los gemaakt en daarna heb ik ongeveer drie volle handen met rozenblaadjes in de
pan gedaan.
Het enige wat je nu moet doen is wachten. De bedoeling is dat je ongeveer de helft
van het water overhoudt, in mijn geval een halve liter. Wanneer je zover bent pak
je een koffiefilter zodat je de rozenblaadjes eruit kan filteren wanneer je het in
de fles giet. Ikzelf gebruikte een trechter (ook gereinigd met alcohol) met daarin
de koffiefilter.
Dop erop en tadaaa!
Ik bewaar mijn rozenwater wel in de koelkast, lekker verfrissend en naar mijn idee
wat langer houdbaar. Verder zorg er wel voor op een goed afsluitende fles zodat je
het langer kan bewaren. Het is ongeveer 1 maand houdbaar, maar mocht hij eerder al
niet meer lekker ruiken gooi ik hem eerder weg.